Kriterler nihayet belli oldu

28.08.2014 23:04

MEB’nın okul müdürlerine yönelik gerçekleştirdiği performans değerlendirmesinde Karamürsel’deki başarısız sayılan okul müdürleri, bizi hangi kriterlere göre hangi puanlama ile değerlendirdiler onu anlamak istiyoruz diyerek tepkilerini ortaya koymuşlardı. MEB’nın okul müdürlerini nasıl performans değerlendirmesine tabi tuttuğu nihayet netlik kazandı. MEB okul müdürlerini ilçe Milli Eğitim Müdürü 25 puan karşılığında 25 soruda değerlendirmiş. İnsan Kaynaklarından Sorumlu İlçe Milli Eğitim Şube müdürü ise 20 puan karşılığında 20 soruda, Değerlendirilecek Eğitim Kurumundan Sorumlu İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü de 15 puan karşılığında 15 soruda değerlendirmiş. Buda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yapılan değerlendirmede yüzde 60 değerlendirme puanı vermiş oluyor.

Bunun yanında okulların değerlendirmesi de şu şekilde olmuş. Değerlendirmeye alınan okuldaki en kıdemli öğretmen ile en kıdemsiz öğretmenin aritmetik ortalamasına göre 10 puan üzerinden 20 soruda 0.5 puan değerlendirmesi yapılmış. Öğretmenler kurulunca seçilecek iki öğretmenin aritmetik değerlendirmesinde de her bir öğretmen her soruyu 0.5 puan ile 20 soru üzerinden 10 puan olarak değerlendirmiş. Okulun Aile Birliği Başkanı ve Yardımcısı da 10 soru üzerinden 10 puan karılığında aritmetik ortalama yani her ikisi her soruya her biri 0.5 puan olarak değerlendirmiş. Okulun Öğrenci Meclisi Başkanının değerlendirmesinde ise 10 soru üzerinden 10 puan değeri ile değerlendirilmiş.

Buna göre sorulan sorular arasında İlçe Milli Eğitim Müdürü 25 puan karılığında, Muhatabını dikkatle dinler, eleştiriye açık bir dil kullanır. Problem çözmede inisiyatif kullanarak acil kararlar alır. Kendini geliştirmeye yönelik akademik, kültürel ve sosyal çalışmalara katılır. Randevularında dakiktir. Sivil Toplum Kuruluşları, üniversiteler ve kurumlarla iş birliği yaparak kurumun kalitesini arttırıcı çalışmalar yapar. Milli ve Dini Bayramların önemine binaen etkinliklerin yapılmasını sağlar. Kurumun ulusal ve uluslar arası yarışmalara katılımını sağlar. Personeli değerlendirmede objektif ve adildir gibi buna yakın toplam 25 soruda değerlendirme yapmış.

İnsan Kaynaklarından Sorumlu İlçe Milli Eğitim Şube müdürü ise 20 puan karşılığında, Personelin görüş ve önerilerini alarak kurumun yönetim sürecine etkin katılımı sağlar. Kurumda adil bir yönetim sergiler ve çalışanların moralini yükseltir. Personelin işlerini takip eder, personele gerekli duyuruları yapar. Personel performans kayıtlarını tutar. Aday öğretmen ve personelin uygulama eğitimini gerçekleştirir ve süreçleri izler. Kurumda ast üst ilişkisinin saygınlığını korur gibi buna yakın 20 soru sorulmuş.

Değerlendirilecek Eğitim Kurumundan Sorumlu İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü de 15 puan karşılığında, Öğrenci başarısını önemser. Kurumun onarım ihtiyaçlarını tespit eder ve gerekli yerlerle iletişime geçer ve giderir. Öğrenci ve ailelere yönelik sosyal yardımlaşma girişimlerinde bulunur. Kurumun kantin ve kafeteryasında hijyen kurallarına uyulmasını sağlar. Velilere yönelik sosyal ve kültürel rehberlik çalışmaları düzenler gibi 15 soruda  değerlendirme yapmış.

Bu değerlendirmeler sonrasında da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak yüzde 60 puan aralığına ulaşılmış.

Geriye kalan yüzde 40 puan diliminde ise değerlendirmeye alınan kurumun bünyesindeki Değerlendirmeye alınan okuldaki en kıdemli öğretmen ile en kıdemsiz öğretmenin aritmetik ortalamasına göre 10 puan üzerinden 20 soruda 0.5 puan değerlendirmesinde Öğretmen ve öğrencileri motive edici çalışmalar planlar. Adil bir yönetim anlayışı sergiler. Açık anlaşılır şekilde performans ölçekleri geliştirir. Kurul toplantılarında, zümre toplantılarında öğretmenlerle öğretmen ve öğrenci performansını standartlarını tartışır. Öğretmen ve öğrencileri gerektiğinde taktir eder ve ödüllendirir eklinde sorular bulunuyor.

Öğretmenler kurulunca seçilecek iki öğretmenin aritmetik değerlendirmesinde de her bir öğretmen her soruyu 0.5 puan ile 20 soru üzerinden 10 puan olarak değerlendirmiş. Burada da Öğretmenlerin eğitim kurumu yönetimlerine etkin katılımını sağlar. Öğretmenlere yönelik memnuniyet anketleri yapar. Adil bir yönetim anlayışı sergiler. Okulda spor, müzik gibi faaliyetlerin yapılmasını sağlar. Öğretmen, öğrenci ve velilerle birlikte disiplin sorunlarını çözmede birliktelik sağlar. Eğitim kurumunun temizliğini ve hijyen olmasını sağlar eklinde sorular ile değerlendirme yapılmış.

Okulun Aile Birliği Başkanı ve Yardımcısı da 10 soru üzerinden 10 puan karılığında aritmetik ortalama olarak Velilerin eğitim kurumu yönetim sürecine etkin katılımını sağlar. Öğrencilerin, velilerin ve personelin özel bilgilerinin korunmasına önem verir. Okul ve Aile Birliğinin kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını sağlar. Velilerin görülerini dinler. Eğitim kurumunda güvenli bir eğitim sürecini sağlar. Aileleri ve velileri okul aktivitelerine katılımını sağlar ve teşvik eder eklinde sorulara cevap verilerek okul müdürü değerlendirmeye alınmış.

Son olarak da okulun Öğrenci Meclisi Başkanının değerlendirmesinde ise 10 soru üzerinden 10 puan değeri ile değerlendirilmiş. Oda öğrencilerin eğitim kurumunun yönetim sürecine etkin katılımını sağlar. Öğrencilerin eleştirilerini açıklamaları için uygun ortam hazırlar. Öğrencilerin başarısını önemser. Okulda her hangi bir ayrımcılık yapmaz. Öğrenciler ile ilgili kayıtlarda gizlilik ilkesine uyar. Öğrencinin kişisel gelişimini ailesi ile paylaşır şeklinde sorular sorulmuş. Okuldaki bu değerlendirme de yüzde 40 oranında olmuş. Okul müdürleri sorulan toplam 100 soru üzerinden değerlendirilmişler ve 100 puan esas alınmış. 75 puan ve üzeri başarılı kabul edilirken 74 puan ve altı başarısız kabul edilmiş.

Haber: Neslihan Başak/Karamürsel